Novinky

  • /
        • Sportovní dopoledne s olympioničkou
          • Sportovní dopoledne s olympioničkou

          • Celoroční snaha 💪🏽 v hodinách tělesné výchovy přinesla dětem 6. a 8. ročníku zaslouženou odměnu🏆. V úterý 31. května navštívila naši školu olympionička Denisa Helceletová (Rosolová)🏃🏽‍♀️.

            Program začal v 9:00 hodin a trval až do 12:00 hodin. Na úvod si děti poslechly krásnou přednášku, kde se dozvěděly plno zajímavosti👀 o životě olympionika.

            Druhá část dopoledne patřila atletické rozcvičce💪🏽 a přípravě na sprint🏃🏽‍♀️🏃🏽

            #sportovniden #laskakesportu 

            Vojtěch Najman

        • Budou z nás filmaři?
          • Budou z nás filmaři?

          • Ve čtvrtek 26. května začal ve Zlíně filmový festival. Naši třídu 4.A čekal v rámci něho herecký/filmařský workshop. Paní režisérka nám nejprve ukázala kameru, potom nám vysvětlila druhy záběrů. Někdy vidíme na obrazovce celého člověka, někdy vidíme jenom jeho obličej nebo jeho oči. Pustila nám krátký příběh (natočily ho děti z Prahy, měly taky okolo 10 let), kde nám ukázala střídání druhů záběrů. Film byl díky tomu napínavější.

            No a pak už jsme natáčeli my. Vytvořili jsme dvojičky (herec a kameraman), vybrali si kostýmy a zkoušeli natočit příběh s využitím různých druhů záběrů. Bylo to pro nás nové, ale kostýmy nám pomohly vymyslet příběh a natáčení už šlo samo… Potom jsme ukazovali paní režisérce naše „díla“. Ta je komentovala (co je dobře, co by šlo jinak), chválila naše nápady, videa. Poprosili jsme ji o tip na aplikaci na střih videí, v informatice ji vyzkoušíme.

            Mgr. Marie Oškerová

        • Zlínská olympiáda škol v orientačním běhu
          • Zlínská olympiáda škol v orientačním běhu

          • Ve čtvrtek 26. 5. 2022 se naše škola zapojila do II. kola olympiády škol v orientačním běhu. Celkem nás reprezentovalo 9 žáků třetího až šestého ročníku.

            Nejlepšího výsledku dosáhla dvojice ze III.C Kája Tesárková a Otík Vintr, kteří obsadili 1. místo ve své kategorii a Viky Nešporová ze IV.B, která skončila na 3. místě v téže kategorii. Blahopřejeme.

            Poděkování si zaslouží všichni soutěžící, kterým přejeme hodně štěstí v dalších závodech.

             

        • Fotbalový turnaj zlínských škol
          • Fotbalový turnaj zlínských škol

          • Ve středu 25. května 2022 se ve Fotbalovém areálu Vlastislava Marečka na Vršavě konal fotbalový turnaj žáků 2. stupně základních škol.

            Již v ranních hodinách se žáci osmi základních škol začali shromažďovat před sportovním areálem. Týmy byly rozděleny do dvou skupin po čtyřech týmech. Před prvním zápasem se všichni zahřáli a rozcvičili. Podle rozlosování jsme odehráli v 8.00, v 9.00 a v 10.00 tři zápasy v základním kole. První zápas skončil remízou, ve druhém jsme vyhráli 5:0 a třetí jsme prohráli 0:5. Se ziskem 4 bodů jsme se ve skupině umístili na třetím místě. Čekal nás už jen jeden zápas se školou, která se ve druhé skupině umístila také na třetím místě. Tento zápas skončil remízou, takže následovaly penalty, ve kterých jsme byli úspěšnější. Celkově jsme se v nelehké konkurenci umístili na pěkném 5. místě.

            I přes chladnější počasí a občasný déšť se turnaj podařil a viděli jsme velmi napínavé zápasy.  Na konci turnaje čekala na žáky sladká odměna a velké poděkování od hlavních "koučů" V. Najmana a I. Bělíkové.

            Děkujeme všem sportovcům za vzornou reprezentaci naší školy.

        • TERARISTIKA A HERBÁŘ
          • TERARISTIKA A HERBÁŘ

          • Žáci šestého ročníku se zúčastnili výukového programu Teraristika v Domě dětí a mládeže ve Zlíně. Program byl zaměřený na život plazů. Odborný lektor děti seznámil se základními zástupci plazů. Děti se dozvěděly mnoho informací o životě zvířat ve volné přírodě a také za jakých podmínek je možné živočichy chovat v lidské péči. Druhá část exkurze probíhala v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Žáci získali odpovědi na otázky: Kdo je to botanik a čím se zabývá? Co je to herbář? K čemu herbář slouží? Jak si herbář správně založím? Na závěr si žáci vyzkoušeli tvorbu herbářové položky i se správnou popiskou. Exkurze se vydařila a byla pro nás obohacující.

            Mgr. Sylvie Vašinová

        • Úspěchy bývalých žáků naší školy
          • Úspěchy bývalých žáků naší školy

          • Milí čtenáři,

            rádi bychom se s Vámi podělili o úspěchy bývalých žáků naší školy, máme z nich obrovskou radost! Pod textem už naleznete výborná umístění těchto žáků ve vědomostních soutěžích z tohoto školního roku. Informace jsme získali z Gymnázia Zlín - Lesní čtvrť, velmi nás to potěšilo.

            Vedení školy

        • Žák druhé třídy učitelem? Ano!
          • Žák druhé třídy učitelem? Ano!

          • Žáčci z II.C sami projevili zájem o to, zda mohou zažít den naruby, tedy den, kdy se oni sami stanou učiteli. Umožněno jim to bylo, jak to dopadlo? Naprosto perfektně! Hodiny byly natolik nápadité, že se vystřídaly opravdu nejrůznější metody a formy práce. Žáci si hodiny připravili sami, někteří podle učiva v týdenním plánu, jiní zvolili hodinu opakování, objevila se však i témata nová. Jeden žák se například rozhodl, že spolužáky naučí programovat, stalo se tak, program Scratch jim už není cizí. Zažili jsme hodinu anglického jazyka s rytmizací, výklad při práci s tabulkou o vlastnostech materiálů, skupinovou práci plnou logických úkolů, jedna žákyně zvolila vlastní výukové video s postupem pro výrobu papírového notebooku, práci s interaktivní tabulí, hodinu fotbalu, opravy textu v SMS zprávách, vysvětlení předností v matematice, práci se skvělými, vlastní rukou vytvořenými pracovními listy a opakovací testíky. Malí vyučující v hodinách individuálně pomáhali svým žákům, poskytovali zpětnou vazbu a také hodnotili známkou či body v celoroční hře.

            Všichni byli naprosto skvělí, byl to obdivuhodný výkon na žáky druhého ročníku. Všem patří velká pochvala!

            Jak jim to šlo, už se podívejte v galerii.

            Mgr. Markéta Krotká

        • Vůně a chuť bazalky
          • Vůně a chuť bazalky

          • O tom, že je bazalka zdravá, aromatická a chutná bylinka se přesvědčili žáci II.A. Nejdříve si bazalku zasadili, starali se o ni, pěstovali ji. Když měla paní učitelka svátek, rozhodli se, že si na oslavu upečou pizzu s bazalkou. Natrénovali popis pracovního postupu a hurá do práce. A že se pizza povedla a všem chutnalo, můžete poznat z fotografií.

            Mgr. Jana Svozilová

        • AZ Quiz v NJ
          • AZ Quiz v NJ

          • Vybraní žáci devátého ročníku se 19. května zúčastnili soutěže AZ QUIZ v německém jazyce. Jedná se o soutěž, která probíhala v Základní škole a mateřské škole v Mysločovicích do propuknutí koronavirové pandemie každý rok. Hygienická opatření neumožnila konání předcházejících dvou ročníků, takže jsme rádi, že jsme letos opět mohli vyrazit a uplatnit svou znalost německých slovíček. Kdo zná stejnojmennou televizní soutěž, ví, že nestačí mít dobré znalosti, ale že stejně důležitá je i taktika při výběru polí. A právě díky dobrým znalostem a propracované taktice chlapci uspěli v souboji s pěti dalšími školami. Pavel Srovnal soutěž vyhrál, Jakub Beňo obsadil druhé místo a Petr Keňo se umístil na čtvrtém místě. Gratulujeme a děkujeme za reprezentaci školy.

            Letos poprvé proběhla stejná soutěž i v anglickém jazyce, tak možná příští rok …

            Irena Bělíková

        • Vycházka mezi stromy
          • Vycházka mezi stromy

          • V pondělí 16. 5. 2022 se žáci tříd III. A a III. B vypravili do Zlína. Cílem jejich cesty byl Sad Svobody (u zámku). Tam byl pro ně lektorem MJVM ve Zlíně připraven edukační program. Žáci se v rámci tohoto vzdělávacího programu seznámili pomocí pracovních listů se známými a cizokrajnými stromy a keři v okolí zámku.

            Tak co se příště sejít ve Zlíně místo ve Zlatém Jablku pod liliovníkem tulipánokvětým?

            Mgr. Klára Bartoníková, Mgr. Miluše Nožičková

        • Den prázdných tříd
          • Den prázdných tříd

          • Na čtvrtek 19. 5. 2022 připadá letos mezinárodní Den prázdných tříd. Děti a studenti společně se svými učiteli opustí třídy a stráví tento školní den, nebo alespoň jednu vyučovací hodinu, v přírodě.

            "Outdoor Classroom Day" zavedla v roce 2012 skupina londýnských učitelů jako svátek vzdělávání na čerstvém vzduchu s jasným cílem: "Podpořit venkovní vzdělávání a motivovat další učitele, aby během tohoto dne strávili alespoň jednu vyučovací hodinu se svými žáky mimo školní budovu. Z iniciativy několika mála učitelů se během pár let stala mezinárodní kampaň, která každým rokem nachází rostoucí počet příznivců z celého světa. 

            V letošním roce se díky žákům třídy II. B zapojila do této kampaně i naše škola. Pod širým nebem lze učit téměř všechny předměty. Žáci třídy II. B dnes měli např. tělesnou výchovu, matematiku, český jazyk, člověk a jeho svět a další předměty. Nejvíce aktivit bylo samozřejmě k jejich projektu "Za vůní bylin po hradech a zámcích". Zajímavá byla např. bylinková abeceda. Další aktivity poznáte z fotografií. Tak hurá do přírody! 

            Mgr. Libuše Přílučíková

        • Dopravní hřiště II. odd ŠD
          • Dopravní hřiště II. odd ŠD

          • Ve II. oddělení školní družiny jsme si minulý týden vyráběli vlastní dopravní značky a vyprávěli jsme si, co znamenají. Pomocí básničky se děti seznámily s důležitými telefonními čísly IZS a vyzkoušely si, v jakých situacích je mohou použít. Na konci týdne jsme pak navštívili Dopravní hřiště v Malenovicích. Počasí nám přálo a děti si návštěvu pořádně užily. 

            Mgr. Iveta Frolková

        • II. A a II. B ve Vídni
          • II. A a II. B ve Vídni

          • Vídeň je hlavní město Rakouska. Ne všichni však ví, že originální české pojmenování Rakousko, historicky Rakúsy, pochází od pohraničního hradu Ratgoz, jehož název čeští kupci zkomolili na Rakús. Podle něho pak pojmenovali okolní území a později celou zemi. Žáci druhých ročníků se v letošním roce vydali na exkurzi do Přírodovědného muzea ve Vídni. Toto muzeum patří mezi největší v Evropě. Jeho podrobná prohlídka zabrala žákům hodně času. Počasí jim však přálo, svítilo sluníčko. Žáci se tak mohli společně vyfotografovat nejen u památníku Marie Terezie, ale vydali se také na procházku historickou částí Vídně. Poznali tak např. Hofburg, zimní sídlo rodu Habsburků. V centru Vídně navštívili také katedrálu svatého Štěpána. Samozřejmě chtěli přivézt z exkurze domů nějaký drobný dárek, či ochutnat místní zmrzlinu. Všichni žáci si zaslouží velkou pochvalu za výdrž, slušné chování i výbornou finanční gramotnost.

            Mgr. Libuše Přílučíková, Mgr. Jana Svozilová

        • Exkurze v chemické laboratoři
          • Exkurze v chemické laboratoři

          • V úterý 17. května se žáci VIII. A zúčastnili exkurze na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Osmáci měli možnost pracovat v chemické laboratoři pod vedením čtyř vysokoškolských učitelů. Žáci si vyzkoušeli různé metody oddělování složek směsí, určování pH roztoků a efektní pokusy. V druhé části exkurze žáci řešili chemické úkoly a rébusy v knihovně katedry anorganické chemie. Na závěr si žáci prohlédli posluchárny, aulu, studovnu a knihovnu. Pro všechny zúčastněné to byla přínosná exkurze.

            Mgr. Sylvie Vašinová

        • Archeoskanzen a Živá voda - Modrá
          • Archeoskanzen a Živá voda - Modrá

          • Toto úterý vyrazily třídy Erin (1.-5.ročník) na Modrou, kde navštívily Archeologický skanzen a expozici Živá voda.

            Živá voda naše žáky seznámila s životem ve vodě i kolem vody, s vodními živočichy i rostlinami řeky Moravy a přilehlých potoků, tůní. Žáci měli možnost pozorovat sladkovodní živočichy skrze prosklený tunel, ve venkovním areálu sledovali želvy, žáby a předchůdce dnešních turů – majestátní pratury. Naši žáci také pobývali v naučné zahradě, plné rozmanitých bylin, keřů a stromů typických pro biotopy Bílých Karpat a Chřibských vrchů.

            Archeologický skanzen, neboli muzeum pod širým nebem, žáky vrátil do dávné minulosti, do slavné doby Velké Moravy. V tomto opevněném sídlišti prozkoumávali jednotlivá obydlí, tehdejší školu, dílny, hospodářské stavby i palác knížat a biskupů zbudovanými na podkladě skutečných archeologických nálezů, z nichž některé pocházejí přímo z plochy archeoskanzenu. Po celou dobu nás také doprovázelo nádherné káně, které si na své ruce naši nejmenší žáci přidrželi, stali se tak na chvíli sokolníky.

            Tento den jsme si velmi užili, počasí nám přálo, odnášíme si spoustu nových informací a zážitků.

             

            Mgr. Markéta Krotká

        • Zápis ukrajinských dětí do ZŠ
          • Zápis ukrajinských dětí do ZŠ

          • MŠMT STANOVILO, ŽE ZÁPISY UKRAJINSKÝCH DĚTÍ DO ŠKOL NA ŠKOLNÍ ROK 2022 – 2023, PROBĚHNOU V TERMÍNU OD 1. 6. 2022 DO 15. 7. 2022.

             

            STATUTÁRNÍ MĚSTO ZLÍN SE S ŘEDITELI ŠKOL DOHODLO, ŽE DEN ZÁPISU BUDE JEDNOTNÝ PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A TAKÉ JEDNOTNÝ PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY, KTERÉ JSOU STATUTÁRNÍM MĚSTEM ZLÍNEM ZŘIZOVÁNY.

             

            Z  Á  P  I  S

            ukrajinských dětí do základních škol,které jsou zřizovány statutárním městem Zlínem

            pro školní rok 2022 - 2023

             

            se koná v příslušných základních školách

            15. ČERVNA 2022 OD 13:00 DO 15:00 HODIN.

             

            Z  Á  P  I  S

            ukrajinských dětí k předškolnímu vzdělávání do mateřských škol,které jsou zřizovány statutárním městem Zlínem pro školní rok 2022 – 2023

             

            se koná v příslušných mateřských školách 2. ČERVNA 2022 OD 13:00 DO 15:00 HODIN.

        • Bazalka ke Dni Země
          • Bazalka ke Dni Země

          • Ke DNI ZEMÉ si připravili žáci I. stupně zajímavý projekt v rámci hodin pracovní činnosti. Ve škole už počátkem dubna společně zaseli do kelímků semínka bazalky, s láskou o tuto bylinku pečovali, a nakonec ji věnovali na veřejných prostranstvích Malenovic jejich obyvatelům. Reakce byly velice příjemné a děti s radostí v očích nabízely kolemjdoucím své výpěstky. Dokonce přidaly i informace, jak bazalku použít při přípravě různých jídel. 

            Na ukázku máme několik fotek.

            Mgr. Iveta Frolková

        • Žákyně 5. ročníku uspěly v literární soutěži
          • Žákyně 5. ročníku uspěly v literární soutěži

          • Naše škola se zúčastnila 22. ročníku literární soutěže „Hledání“, kterou vyhlásila pro děti od 6 do 15 let Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně. „Aby ze světa nevymizela radost“, tak znělo motto letošního ročníku, kdy si žáci mohli z předepsaných témat vybrat to, s kterým se pojí nějaký jejich příběh či záliba. I přes velký zájem uchazečů se umístily v této soutěži dvě žákyně z naší školy. V okresním kole v kategorii 4. – 5. třída/poezie získala ocenění Leontýna Matulíková z 5.A s básní „Nejlepší bratr“. Krásné 3. místo obsadila i Ellen Petříková taktéž z 5.A, v kategorii 4. – 5. ročník/próza s příběhem „Moje vítězství“.Výherkyním ještě jednou moc blahopřejeme za vzornou reprezentaci školy a přejeme mnoho dalších úspěchů. 

            Bc. Kristýna Váňová