Novinky

  • /
        • Metoda MSE-SNOEZELEN v naší škole
          • Metoda MSE-SNOEZELEN v naší škole

          • Co je snoezelen?

            • celostní multifunkční metoda využívaná na celém světě spojující roviny pedagogickou  a psychologickou
            • představuje efektivní řešení mnoha současných civilizačních problémů u dětí i dospělých
            • působí na všechny lidské smysly
            • napomáhá při procesu učení
            • pozitivní vliv této metody lze pozorovat u poruch jako jsou hyperaktivita, nedostatečná schopnost soustředění, strach, úzkosti, stresové situace, komunikační a sociální problémy a další
            • realizuje se v příjemně upraveném prostředí, v němž působením různých podnětů (světelných, zvukových, hmatových, čichových apod.) vyvolává v jedinci smyslové pocity, které mohou působit na nejrůznější oblasti jeho vnímání jako uklidňující, ale  i stimulující
            • v multisenzorické místnosti lze využívat i různé typy terapií – muzikoterapie, dramaterapie, aromaterapie a další

            V naší škole vzniklo multisenzorické prostředí v Denní místnosti I. stupně.

            Během letošního školního roku zde proběhlo několik setkání i výukových bloků zaměřených na různá témata, např. Podzim, Vesmír – Planety Sluneční soustavy, Tradice a zvyky Vánoc, Zima, Deštivý den, Jaro aj. 

            Tyto netradiční aktivity byly realizovány v rámci výuky českého jazyka – literatury, hudební nebo výtvarné výchovy, v předmětu Člověk a jeho svět apod.

            Tematická setkání ve snoezelenu byla např. i součástí podzimního projektového dne s názvem Den padajícího listí, daltonské výuky, Školičky nanečisto pro předškoláky nebo spaní žáků ve škole.

            Učiteli i dětmi je toto prostředí velmi pozitivně přijímáno. Je vhodné také pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami (např. v rámci činností školní psycholožky či speciální pedagožky), pro relaxaci žáků v době výuky i přestávek (dle jejich individuálních potřeb).

            Prostory snoezelenu mohou být v odpoledních hodinách využívány také školní družinou.

            Rodičům i veřejnosti byla multisenzorická místnost představena 8. března 2023 v rámci Dne otevřených dveří spojeného s oslavami 60. výročí otevření školy.

            Mgr. Věra Velísková

          • Psaní na klávesnici v programu ZAV

          • Našim žákům nabízíme procvičování psaní všemi deseti prsty v programu ZAV.  Co to vlastně  ZAV je? Internetová škola ZAV se zabývá individuální výukou psaní na klávesnici všemi deseti řízenou z jednoho metodického pracoviště prostřednictvím internetu.  

            Žáci se v této metodě zdokonalují nejen v hodinách informatiky, ale mají také nově možnost zlepšovat své výsledky v nové multimediální učebně, která je jim k dispozici každý týden ve dnech pondělí, středa a pátek od 7:00 do 7:40 hodin. Žákům je v těchto hodinách k dispozici vyučující informatiky, který zde vykonává také pedagogický dohled.

            Děcka se mohou  zdokonalovat, zvyšovat rychlost a procvičovat si přesnost. Ti nejlepší pak mají možnost účastnit se soutěží, které se každoročně konají v různých městech ČR, ve Zlíně např. na Obchodní akademii Tomáše Bati ve Zlíně. Máme radost, že je o psaní zájem. Je to určitě dovednost, kterou všichni v budoucnu využijí.

            Mgr. Vladislava Švehlíková

          • MENDELIANUM

          • Ve středu 22. března se uskutečnila přírodovědná exkurze do Brna. Žáci se zúčastnili výukového programu v Mendelianu, kde se dozvěděli informace o životu Gregora Johanna Mendela, následně si v laboratoři vyzkoušeli postup izolace DNA z banánu. Dále měli žáci možnost navštívit Moravské zemské muzeu s lektorovanou prohlídkou expozice – Zaniklý život na Moravě. Prostřednictvím zkamenělin se děti přenesly do prehistorických dob. Přírodovědná exkurze byla zdařilá a přínosná.

                                                                                                                                  Mgr. Sylvie Vašinová

          • Preventivní programy na II. stupni

          • Linka SOS Zlín

            V předposledním březnovém týdnu se žáci 6. – 9. ročníku seznámili s činností linky SOS Zlín přímo prostřednictvím její  ředitelky Mgr. Ireny Majtnerové. Linka vznikla jako součást Programu prevence sociálně patologických jevů ve Zlíně. Nejprve pracovala pouze s mladými, ale ukázalo se, že její služby potřebuje využívat daleko širší skupina osob. Takže na konci devadesátých let byla rozšířena na všechny věkové skupiny obyvatel, mohou zde volat děti, mladí i senioři. Pracuje nepřetržitě, 24 hodin denně. Je anonymní, osobní údaje volajících nezpracovává. Linka má také internetovou poradnu a chatové poradenství. Obrátit se na ni můžeme se všemi problémy, které nás trápí - nezdravé vztahy v kolektivu, problémy doma, ve škole, v osobním životě, někdy prý volají lidé jen tak, chtějí si popovídat, svěřit se…Bylo vidět, že žáky toto téma docela zaujalo, měli i spoustu dotazů nejen o tom, jak Linka funguje, ale také s jakými konkrétními problémy se její pracovníci nejčastěji setkávají a jak je řeší.

             

            Najdi klíč ke svému potenciálu

            V pátek 24. 3. 2023 se uskutečnil ve škole devadesátiminutový seminář s názvem Najděte klíč ke svému potenciálu, kterého se účastnili žáci 7. – 9. ročníku. Lektorem a koučem byl Ing. Marek Pavlík, Ph.D., který má několikaletou praxi v oblasti sebepoznání, kariéry a motivace žáků základních i středních škol. Cílem besedy bylo, aby se žáci dověděli, jak najít svoje silné stránky, jak o nich přemýšlet, jak je dále rozvíjet a využívat ve škole, při studiu, ale i v osobním životě, jak být spokojenější, úspěšnější a šťastnější. Podpořit naše nejstarší žáky v procesu sebepoznání. Aby se soustředili na to, co jim jde, v čem jsou dobří a to dále rozvíjeli. Program odhalil žákům jejich vlastní dovednosti, které by mohli využít v budoucím povolání, a to pomocí analýzy výsledků dotazníku, který vypracovali v předchozích hodinách občanské výchovy. Žáci se také dověděli, k jakému typu patří a jakou roli hrají při týmové, skupinové práci (např. vůdce, koordinátor, pracant,…). Těchto informací mohou žáci využít např. i při výběru střední školy.

             

            Mgr. Vladislava Švehlíková

          • Prevence na I. stupni

          •  

             

            Kamarádství, přátelství​​​​​​

            ​​​​​​​

            Naše školní psycholožka Mgr. Ivana Ludvíková provedla v některých druhých, třetích a čtvrtých třídách dvouhodinový program na téma kamarádství a přátelství – žáci se formou různých her učili vzájemné toleranci, pochopení, spolupráci. Jednalo se o vytvoření dobrého klimatu třídy, budování dobrých vztahů mezi spolužáky navzájem. Cílem bylo zamyslet se, kdo je kamarád, jak ho poznáme, co dělá. Děti pracovaly individuálně i skupinově, důraz byl kladen na spolupráci mezi žáky a aktivní naslouchání. Všichni žáci se velmi aktivně zapojili, s nadšením plnili všechny úkoly. 

            Abeceda peněz – finanční vzdělávání

             

            Finanční gramotnost a obecně finanční vzdělávání je velmi důležité začít pěstovat už u nejmladších žáků,  protože když se děti naučí správně s penězi zacházet, ochrání je to před možnými chybami v dospělosti. Proto jsme  pro naše druháky a čtvrťáky připravili ve spolupráci s Českou spořitelnou program Abeceda peněz. Každá třída si nejprve na počítači vypracovala vstupní kvíz, aby bylo vidět, co už žáci z oblasti financí vědí. Pak se děti hravou, interaktivní formou seznámily s tím, odkud se peníze berou, učily se chápat, co je to rozpočet, pracovaly s reálnými situacemi. Česká spořitelna zajistila materiály, pracovní listy, pracovní sešity, ukázkovou hodinu. Zbytek výuky si paní učitelky organizovaly samy. Vše bylo uzpůsobeno věku žáků. Po skončení celého programu žáci vypracovali výstupní kvíz. Žáci získali spousty informací, materiály budou i dále využívat.

             

            Mgr. Vladislava Švehlíková

        • Exkurze  - muzeum Přerov
          • Exkurze - muzeum Přerov

          •  

            V minulém měsíci se žáci třídy 6. B. vypravili do pravěku. Dobrodružná výprava začala strašidelnou stezkou ve tmě, cíl byl jasný, neprobudit pravěká zvířata a utábořit se u hrobky. Poznávání rozličných exponátů a dokonce usušených částí jídla nás bavilo. Daleko větším zážitkem však bylo stát se archeology a v nádobách s pískem hledat artefakty. Na naši galerii z fotografií můžete vidět, jak jsme byli šikovní a náš diplom je toho důkazem 😊.

            Mgr. Zuzana Hynčicová

        • Informace k zápisu do 1.třídy
          • Informace k zápisu do 1.třídy

          • Vážení rodiče, zákonní zástupci,

             

            zápis se uskuteční v úterý 4. dubna 2023 od 13:00 do 18:00 hodin. 

             

            Pokud na vás nevyšel časový termín, nevadí, přijďte mezi 13:00 až 18:00, budeme se vám věnovat co nejdříve.

             

            K zápisu se dostaví i děti, které měly vloni odklad školní docházky a děti, které dovrší do 31.8. 2023 šest let. 

            Zákonný zástupce své dítě nejpozději do 2. dubna zaregistruje na www.zapisdozszlin.cz

            V případě potřeby Vám s registrací na internetu pomůžeme, obraťte se na

            Ing. M. Žůrkovou, 577 104 411.

             

            Při zápise v úterý 4. dubna 2023 je potřeba mít s sebou:

            - žádost o přijetí vytisknutou ze stránek (www.zapisdozszlin.cz)

            - rodný list dítěte

            - občanský průkaz (rodič, zákonný zástupce)

             

            Při žádosti o odklad školní docházky je třeba mít s sebou – budeme řešit také při zápisu:

            - žádost o odklad (www.zapisdozslin.cz)

            - doporučení odložit šk. docházku z pedag. psychol. poradny

            - doporučení od lékaře (dětského, odborného…) 

            Pokud proběhne vyšetření šk. zralosti v poradně později, dodají rodiče obě doporučení dodatečně.

             

             

            Těšíme se na viděnou.

             

          • RECITAČNÍ SOUTĚŽ - OKRSKOVÉ KOLO

          • Dne 15. 3. 2023 se uskutečnilo okrskové kolo recitační soutěže v Malenovicích na 8. ZŠ, kde naši školu reprezentovalo 7 žáků. Ve čtyřech kategoriích soutěžili žáci prvního a druhého stupně. Bylo to milé dopoledne plné emocí, rýmů, veršů a dramatických textů. I přes velkou konkurenci jsme dovezli 2 krásná umístění.

            V kategorii 6. a 7. tříd se umístila na 3.místě Tereza Pospíšilová ze 6. C a na 2.místě 

            Alice Ondíková ze 7.A , která postupuje dále do okresního kola. 

            Děkujeme všem zúčastněným žákům naši školy za vzornou reprezentaci a výhercům blahopřejeme.

            Bc. Kristýna Šimková

        • Velmi vydařená hudební předškolička
          • Velmi vydařená hudební předškolička

          • Ve čtvrtek 9. března jsme v naší škole přivítali předškoláčky a jejich rodiče na akci s názvem: Hudební předškolička. Budoucí školáci si vyzkoušeli to, jak se u nás v hudebních třídách a pěveckých sborech pracuje. Pod vedením paní učitelek Mgr. Kláry Bartoníkové a Mgr. Andrey Hobzové děti improvizovaly na Orffovy nástroje, zažily hudebně pohybové aktivity, rytmická cvičení a hrátky s písničkami. 

            Jsme rádi, že se zapojilo tolik šikovných budoucích prvňáčků.

        • PREZENTIÁDA
          • PREZENTIÁDA

          • Dne 2. 3. 2023 se uskutečnilo školní kolo soutěže Prezentiáda, ve které žáci 4. – 9. ročníků, jednotlivě či ve skupinách, předvedli své prezentace a komunikační dovednosti. Témata prezentací byla opravdu rozmanitá. Žáci z prvního stupně nám doporučili svého oblíbeného autora a jejich knižní tituly, na oplátku se dozvěděli, jaké knihy mají v oblibě paní učitelky, které zasedly v porotě. Dále jsme se seznámili s konspirační teorií o UFO, se zajímavostmi ze života živočichů, z oblasti sportu či cestování. Poutavá byla prezentace o čajích, jejich přípravě a blahodárných účincích na lidský organismus a v neposlední řadě jsme se vydali na hledání „pokladů“ s detektorem kovu. Rozhodnutí poroty bylo následující: 

            Kategorie 6. – 7. ročník 

                      1. místo – Anna Čižmářová, VI. A 

                      2. místo – Adéla Vidlářová, Anna Fornůsková, VII. B 

                      3. místo – Alice Ondíková, Eliška Bárová, Anna Lebánková, VII. B, VII. A 

            Kategorie 8. – 9. ročník 

                      1. místo – Tomáš Řehánek, IX. A 

                      2. místo – Jakub Zavadil, IX. A 

                      3. místo – Natálie Kamenářová, IX. B, Nikol Hynčicová, IX. B 

             

            Tereza Burdová a Adam Malchárek ze třídy IV.B získali za svoji prezentaci Čestné uznání. 

            Všem žákům děkujeme za účast v soutěži, vítězům blahopřejeme a těšíme se příští rok! 

             

            Ing. Adéla Hrubošová Pešlová

          • NAŠE ŠEDESÁTILETÁ...

          • Dnes je MDŽ, kdy patří krásný úsměv a třeba i drobnost všem ženám.

             

            My si dnes připomínáme i 60. výročí založení naší krásné školy.