Novinky

  • /
        • Exkurze - Staré Město
          • Exkurze - Staré Město

          • Dne 12. dubna třídy 7.B a 7.C navštívily ve Starém Městě Památník Velké Moravy, kde si prošly stálou expozici Velká Morava - Po stopách Mojslava.

            Skrze jeho příběh se od průvodkyně dozvěděli, co to například znamenalo, když dítěti rodiče ostříhali vlasy, nebo jak se vyráběly tehdejší oděvy a že boty, které v Památníku vystavují, byly speciální technikou pro tuto výstavu vyrobeny ve Zlíně. Ukrajinští žáci si pak mohli ještě vyzkoušet čtení cyrilice, z níž se později vyvinula azbuka, přičemž někteří některá slova staroslověnštiny skutečně bez obtíží přečetli. 

            Po této výstavě jsme se přesunuli autobusem do Archeoskanzenu Modrá, kde na nás už čekal velmi humorný průvodce s ještě bližším výkladem o tehdejším životě a poměrech této nám velmi vzdálené doby. S ním jsme pak poseděli i v dobové škole a ověřili si své znalosti o příchodu věrozvěstů. Nutno však říct, že daleko více pak některé z nás zaujaly kohoutí zápasy venku. Archeoskanzen Modrá totiž oplývá nejenom domy postavenými alá Velká Morava, ale i hojnou domácí zvířenou.

            A protože nám zvířat nestačilo, rozhodli jsme se naši cestu využít v tomto směru i dále, a tak jsme si zaplatili vstup na Živou vodu, kde bylo k vidění velké množství sladkovodních ryb, jimiž se jistě mnozí z našich předků v minulosti také živili, neboť jak jsme se dozvěděli předtím ve skanzenu, ryby byly jejich hlavním zdrojem obživy. Někteří z nás si zacvičili a ti nejlepší dokonce vyzkoušeli koupel - viz galerie.

            Naši dějepisnou výpravu jsme nakonec úspěšně zakončili docela obstojným zpěvem v autobuse.

                                                                                                                                                                 Mgr. Aneta Ovesná

        • Výlet 4.A do Prahy
          • Výlet 4.A do Prahy

          • V úterý 9. dubna se naše třída vydala poznávat Prahu. Po příjezdu do Prahy jsme se ubytovali a zamířili na Hrad, kde čekala paní průvodkyně a ukázala nám katedrálu sv. Víta, Vladislavský palác, kopie korunovačních klenotů. Poté jsme se byli podívat na Staroměstskou radnici a orloj, prošli jsme také podzemí radnice a vystoupali jsme na její věž. Ve středu jsme se plavili po Vltavě na lodi Vodouš, kapitán lodi nám vyprávěl o Vltavě, Karlově mostu, pluli jsme plavební komorou po Čertovce (zamávali jsme chobotničkám z Čertovky). Pak už jsme se dostali do pravěku, tedy prostřednictvím Národního muzea. Divili jsme se, jak velká žila stvoření v pravěku. Pokochali jsme se také zahradami pod pražským Hradem a pohráli si ve františkánské zahradě. Poslední den nás čekala technika, tedy exkurze na letišti Václava Havla. Pan průvodce nás spolu s panem řidičem provezli areálem letiště Václava Havla. Viděli jsme přistávat a odlétat různá letadla, viděli speciální hasičskou techniku. Někteří z nás poznali letadla a místa, odkud z Ruzyně odlétali. Do Prahy se rádi podíváme znovu

            Mgr. Marie Oškerová

        • 1. místo a postup na MISTROVSTVÍ ČR V ŠACHU
          • 1. místo a postup na MISTROVSTVÍ ČR V ŠACHU

          • V úterý 9.4.2024 byl ve Zlíně odehrán KRASKÝ PŘEBOR ŠKOLNÍCH TÝMŮ V ŠACHU.

            V kategorii 1. až 5. tř. ZŠ jsme byli zastoupeni dvěma družstvy.

            A družstvo vybojovalo 1. místo - zlaté medaile a postup na Mistrovství ČR.

            Sestava: 1. Macharáček Jakub, 2.Vintr Otakar, 3. Meisl Ondřej, 4. Křupka Vavřinev a 5. Doležel Richard.

            B družstvo získalo 8. místo.

            Sestava: 1. Efimov Semion, 2. Zycháček Vojtěch, 3. Žák Radek a 4. Pavlištík Sebastián.

            Všem našim šachistům velmi gratulujeme a budeme držet pěsti na MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY.

            PaedDr. Zdeňka Jančíková, Ph.D.

        • Návštěva Památníku Tomáše Bati ve Zlíně
          • Návštěva Památníku Tomáše Bati ve Zlíně

          • Na konci měsíce března jsme navštívili Památník Tomáše Bati ve Zlíně. Za slunečného, ale větrného počasí jsme vyšli k památníku, odkud byl krásný výhled na velkou část Zlína. V informačním centru nás už čekala paní lektorka, která nás odvedla přímo do památníku. Zcela prosklená budova, ve které je umístěna replika letadla, ve kterém havaroval Tomáš Baťa s pilotem, nás zaujala. Protože jsme děti, tak další zajímavostí byla podlaha, po které se dalo báječně klouzat. Po ukončení prohlídky nám paní učitelka ukázala nejzajímavější budovy ve Zlíně, které nechal Tomáš Baťa postavit. A pak už následovala cesta zpět do školy.

            třída III. B, Mgr. Petra Benýšková

        • Beseda v knihovně
          • Beseda v knihovně

          • Další pěknou akcí třeťáků byla čtenářská beseda věnovaná spisovateli H. Ch. Andersenovi. V malenovické knihovně se děti prostřednictvím čtených ukázek seznámily s knihami a vybranými pohádkami tohoto významného autora. Za pěkné a poutavé vyprávění patří velké poděkování p. knihovnici Monice Rotterové.
            Setkání s H. Ch. Andersenem bude ve III.A a B pokračovat čtvrtečním nocováním ve škole známým pod tradičním názvem Noc c Andersenem, na které se všichni třeťáci už moc těší.

            Mgr. V. Velísková, Mgr. P. Benýšková

        • Projektová výuka
          • Projektová výuka

          • Krtek, jak známo, žije v podzemí, kde je tma. Ale díky lampiónu, který visí v jeho komůrce ví, že existuje všude kolem i mnoho barev a světla. Rád by se za tím vším vydal, ale je na to příliš bázlivý. Když jednou lampión zmizí, krtek se přece jen odhodlá… Krásný příběh z knihy Krtkův černobílý svět, nás provázel celý den. A co zažili žáci 1.C a 3.C  dál?  Jógu, hledání klíčových informací o krtkovi, práce s tablety a QR kódy, součtové trojúhelníky, psaní slov na chodník, piškvorky …… 

        • Florbalový turnaj – druhý stupeň
          • Florbalový turnaj – druhý stupeň

          • První dubnový týden jsme začali aktivně - turnajem ve florbale. Turnaje se zúčastnili žáci druhého stupně od 6. do 8. ročníku.

            Soutěžní týmy byly složeny z 5 hráčů + 1 brankaře, pravidla z minulého turnaje se osvědčila, opět v každém týmu musela být na hřišti vždy přítomna dvě děvčata. Turnaj probíhal utkáním každý s každým, každá třída se s plným nasazením vrhla do 5 napínavých zápasů. Konečné pořadí jednotlivých týmů jsme určili dle výsledků proher, remíz a výher. 

            Na dodržování pravidel a férovou hru dohlíželi rozhodčí. Pravidla hry si vyslechli všichni žáci na začátku turnaje, pro všechny týmy byla stejná, na trestnou lavici se dostal hráč za vysokou hůl, faul a brutální faul. Rozhodčí: Eliška Bárová, Matěj Urbánek,Tomáš Socha a Ondřej Rosík. Moderátorská sestava byla z řad chlapců: David Zádrapa, Josef Svoboda, nejlepší výkon a nepřetržitý dvouhodinový komentář ovšem předvedl poslední moderátor a tím byl Samuel Macháček. O hudební doplnění přestávek se starala Eliška Zatloukalová. 

            Týmy byly po zásluze odměněny, vítězný tým si dokonce odnesl na památku píšťalky s logem naší školy, vytvořeny v školní 3D tiskárně. Nejlepším střelcem se stal Matěj Urbánek (7.C) a nejlepším brankařem Jan Stavjaník (8.B):

            No a jak to nakonec dopadlo:

            1. místo: 7. C

            Základní sestava:

            Tomáš Hynčica, Patrik Vaculík, Matěj Urbánek, Jan Šmíd, Tereza Olšáková, Sofia Stetsenko, 

            Náhradníci: Josef Svoboda, David Zádrapa, Thea Oravtzová

            2. místo: 7. A

            Základní sestava:

            Kryštof Konečný, Matěj Pánek, Jakub Mozga, Viktor Šrajer, Eliška Macháčková, Valerie Králová

            Náhradníci: Nikolas Budík, Sára Balajková

            3. místo: 6. A

            Základní sestava:

            Jakub Kratochvíl, Matyáš Telíšek, Patrik Šenovský, Kryštof Hubáček, Stella Suchánková, Nela Mrlíková

            Náhradníci: Nam Hai Nguyen, Nikola Talášková, Tadeáš Vanduch 

             

            Zúčastněným děkuji za pěknou férovou hru, fanouškům za výrobu transparentů a povzbuzování svého týmu – obzvláště třídě 6. A.

            Všem rodičům i žákům, kteří se chtějí podívat alespoň na některé sportovní výkony turnaje, posíláme ukázku v galerii. 

             

                                                                                                                                                          Mgr. Zuzana Hynčicová

        • Škola v přírodě II.A a II.B - Hostětín
          • Škola v přírodě II.A a II.B - Hostětín

          • První dubnový týden strávili žáci ze II. A a II. B v Hostětíně, „eko – vesnici“ uprostřed Bílých Karpat. Během pobytu v Centru Veronica Hostětín poznali, jak se bydlí v domě, který žije ze slunce, prozkoumali každý kout rozmanité přírodní zahrady, ochutnali jídlo připravené z místních BIO a fairtradových potravin. Mnohé děti byly poprvé na škole v přírodě, poprvé odloučeni od rodičů. A zvládly to skvěle! Díky pestrému programu ani nebyl čas na tesknění. Postupně se v něm stali badateli, průzkumníky, vědci zkoumající drobné živočichy a především partou skvělých kamarádů a kamarádek. Zbylo i dost času na hry venku i uvnitř a společné zpívání pro dobrou náladu. Pobyt jsme zakončili závěrečným karnevalem, tancem, nechybělo vyhodnocení soutěží, únikových her, křížovek, hlavolamů a vyhodnocení bodování pokojů. Děti si pobyt užily. Byly hodné a samostatné. Zaslouží velikou pochvalu!

            Mgr. K. Bartoníková, Mgr. J. Svozilová, M. Poláková, DiS.

        • Matematický klokan
          • Matematický klokan

          • Jako každým rokem i letos v březnu doskákal do naší školy Matematický klokan. V pátek 22. 3. se tedy celá škola hned po 8. hodině ponořila do naprostého ticha a 314 žáků 1. až 9. ročníku řešilo úkoly své kategorie. A jak to vše dopadlo? Přehled těch nejúspěšnějších máme zde. Ostatní žáci dostanou informace o svém umístění od třídních učitelů nebo vyučujících matematiky.

            Klokan(1).xlsx

            Mgr. Gabriela Pippalová

             

             

             

        • Dopoledne v SKM ve Zlíně
          • Dopoledne v SKM ve Zlíně

          • Ve středu 3. dubna naši šesťáci navštívili Salesiánský klub mládeže ve Zlíně, kde společně utužovali vztahy, sdíleli své názory a pracovali na vzájemné komunikaci a respektu.

            Mgr. Anna Pippalová

        • Mám Černého Petra?
          • Mám Černého Petra?

          • Zaseli jsme semínka a netrpělivě čekáme krásnou a bohatou úrodu! Bude mé rajče červené, žluté, oranžové nebo černé? Vše má svůj čas, a abychom si své výpěstky v květináčích poznali, vyrobili jsme si na ně obaly dle vlastní fantazie.

            Ing. Adéla Hrubošová Pešlová

        • Velikonoce ve snoezelenu, malování kraslic ve III.A
          • Velikonoce ve snoezelenu, malování kraslic ve III.A

          • V předvelikonočním týdnu navštívila většina tříd I. stupně prostředí školního snoezelenu, kde se žáci mohli seznámit s jarními a velikonočními zvyky a obyčeji. Nejen ve školní družině, ale i v mnoha třídách děti malovaly a zdobily velikonoční kraslice voskem či jinými výtvarnými technikami.

            Mgr. Věra Velísková

        • Výuka ČLS na školní zahradě, výsev osení
          • Výuka ČLS na školní zahradě, výsev osení

          • Jarní sezónu zahájili žáci III.A nejen výsevem jarního osení, ale i návštěvou školní zahrady. Zde se s chutí pustili do řešení úkolů spojených s praktickými činnostmi – vyhledáváním informací o rostlinách a živočiších na naučných tabulích, pátráním po jarních rostlinách kvetoucích v zahradě školy apod. Každý vyplněný pracovní list odhalil jednu indicii – slovo, které tvořilo část zprávy vedoucí k ukryté sladké odměně.

            Mgr. Věra Velísková

        • Výchovný koncert
          • Výchovný koncert

          • V březnu se žáci III.A a III. B zúčastnili výchovného koncertu s názvem „Co jsou žestě?“ Koncert se konal v Kongresovém centru Zlín a žákům poskytl nejen mnoho zajímavých informací, ale i poslechových ukázek, ve kterých se jednotlivé žesťové nástroje dětem představily.

            Mgr. Věra Velísková, Mgr. Petra Benýšková

        • Městská policie Zlín – preventivní program III.A
          • Městská policie Zlín – preventivní program III.A

          • Měsíc březen byl u třeťáků spojen s návštěvou Městské policie Zlín. Celý program byl pro žáky velmi zajímavý a obsahově vhodně sestavený. Nejprve děti zhlédly instruktážní film, ve kterém si připomněly pravidla spojená s bezpečností silničního provozu. Další možná nebezpečí v podobě závislostí, např. kouření, alkoholu a drog, ubližování a šikany, setkání s neznámým člověkem apod. byla vedle ústních informací doplněna i názornými ukázkami. Žáci si také připomněli důležitá telefonní čísla a společně si vyzkoušeli modelové situace přivolání první pomoci, policie nebo hasičů. Venku pak s velkou chutí a nadšením sledovali ukázky výcviku policejního psa. Na závěr navštívili tělocvičnu, kde se nejen protáhli, ale seznámili se i s některými prvky sebeobrany. Příslušníkům Městské policie Zlín patří za realizaci celého programu velké poděkování.

            Mgr. Věra Velísková

        • Zubní showtime
          • Zubní showtime

          • V hodinách přírodovědy žáci třídy 5.B zkoumali tajemství trávící soustavy. Zjistili funkci jednotlivých orgánů a také si uvědomili spojitost mezi zdravím trávící soustavy a stavem chrupu. Jednoduchým pokusem si dokázali, jak zubní pasta dokáže chránit jejich zuby před zubním kazem! Skořápku vejce, která nám nahradila zubní skupinu, jsme z jedné poloviny vyčistili zubní pastou, a vejce jsme vložili do octu, který nám imitoval kyselé prostředí v ústech. Po několika dnech se děti o rozdílu mezi vyčištěným a nevyčištěným "zoubkem" přesvědčily na vlastní oči!

            Ing. Adéla Hrubošová Pešlová

        • 3. místo v ekologické soutěži Poznej a chraň
          • 3. místo v ekologické soutěži Poznej a chraň

          • 4. 4. 2024 se uskutečnilo oblastní kolo ekologické soutěže Poznej a chraň, kterou pořádá ZO ČSOP EKOCENTRUM ČTYRLÍSTEK. V mladší kategorii 4. - 5. tříd se zúčastnily dva týmy ve složení: Kyrychová, Tomíčková, Holubec, Palarčík, Podoprygora a Stoklásek ze třídy IV. B. Všechny žáky bych ráda pochválila za poctivou přípravu i znalosti. Velkou radost máme ze 3. místa, které získal tým ve složení: Holubec, Palarčík, Stoklásek. Tito žáci postupují do krajského kola. Určitě jim přejeme hodně úspěchů i štěstí. Věřím, že v příštím roce se všichni žáci opět soutěže zúčastní, a třeba se i přidají někteří další.

            Mgr. Libuše Přílučíková

        • Finále Velkomoravské olympiády
          • Finále Velkomoravské olympiády

          • V pátek 22. března se v Mikulčicích, v Památníku Velké Moravy, uskutečnilo finální kolo Velkomoravské olympiády. Postoupili do něho žáci, kteří podali nejlepší výkony ve školním kole. V kategorii mladších tříd (4. - 6. třídy) postoupili: Palarčík Tadeáš, Holubec Viktor a Stoklásek Adam. V kategorii starších tříd (7. - 9.) vybrala paní učitelka Ovesná žáky tyto žáky: Oravtzová Thea, Čižmářová Anna a Štika David. David se bohužel z důvodu nemoci finálního kola nakonec zúčastnit nemohl. Všech pět žáků podalo moc pěkné výkony. Nejlépe se umístil v I. kategorii Palarčík Tadeáš na 9. místě a ve II. kategorii Oravtzová Thea na 6. místě. Otázky byly opravdu těžké a konkurence velká. Všichni zúčastnění si zaslouží pochvalu. Žáci si mimo soutěžní výkony mohli také projít celý areál, vyzkoušeli si nové herní prvky, mohli pozorovat areál z vyhlídkové věže. Už po cestě domů se žáci těšili na další ročník. Věřím, že udělají všichni maximum, aby dobře reprezentovali naši školu.

            Mgr. Libuše Přílučíková

        • Zapojili jsme se do chemické soutěže!
          • Zapojili jsme se do chemické soutěže!

          • Přestože ještě nemají dostatečné znalosti z oboru chemie, žáci třídy 5. B neváhali, a s nadšením se zapojili do soutěže Kouzelná chemie! Chvíle úsilí, napětí a soustředění vystřídala radost z výsledků z pokusů a jejich využití při výtvarném zpracování přineslo nečekané výtvory!

            Mgr. Jana Svozilová