Novinky

  • /
        • Slunce, Země, Měsíc – IV.C
          • Slunce, Země, Měsíc – IV.C

          • Žáci třídy IV.C navštívili dne 28.2. hvězdárnu ve Valašském Meziříčí, kde jim byla poutavou formou předána spousta informací z vesmírného okolí naší planety Země - pohyby Země, fáze Měsíce, zatmění Slunce a Měsíce, sluneční skvrny, polární záře či historie objevování Měsíce a vesmíru. Na závěr si prohlédli kopuli hvězdárny, vyzkoušeli si pozorování dalekohledem.

            Mgr. Markéta Krotká

        • Společné setkání žáků pátých tříd
          • Společné setkání žáků pátých tříd

          • Dopolední setkání žáků pátých tříd ze Základních škol Tečovic a Malenovic se stalo nezapomenutelnou sportovně-zábavnou událostí. Plný program pod vedením Mgr. Hynčicové nabídl skvělou kombinaci soutěží a relaxace, která sjednotila obě školní komunity. Na začátku si všichni vyzkoušeli své znalosti a odvahu v populární hře "Risk", kde se ukázalo, že mladí školáci mají nejen šikovné hlavy, ale také odvážné srdce pro riskování. Následoval vášnivý florbalový turnaj, kde se týmy z Tečovic a Malenovic střetly v zápase plném nadšení a fair play. Atmosféra na hřišti byla nabita energií a soutěživostí, ale především vzájemným respektem. Kdo se nezapojil do turnaje, věnoval se  zábavě na trampolínách, kde se děti mohly vyřádit a uvolnit ve vzduchu skoky a sestavou, kterou připravily žákyně sedmé třídy. Žáci měli možnost prohlédnout si školu a navázat nová přátelství při neformálních rozhovorech a společném čase stráveném ve školním prostředí. Celé setkání plné sportovního ducha, radosti a přátelství zanechalo v paměti úsměvy na tvářích všech účastníků. Takovéto akce nejen posilují tělesnou kondici a dovednosti, ale také budují přátelské vztahy a spolupráci mezi školami.

            Mgr. Monika Novosádová

        • Voda ve všech podobách – výuka ve snoezelenu
          • Voda ve všech podobách – výuka ve snoezelenu

          • V pátek 16. února, před jarními prázdninami, proběhla poslední vyučovací hodina třídy III.A zážitkově, tedy ve školním snoezelenu. Téma výuky bylo věnováno vodě. Hned při vstupu do snoezelenu přivítala děti známá píseň CM Hradišťan s názvem „Voda má“. Prostřednictvím několika zážitkových aktivit si žáci připomněli různé podoby – skupenství vody (pevné – kostky ledu jako pocitové vjemy, kapalné – rybníček s vodou a plynné – pára vytvořená pomocí difuzéru). Následně si žáci společně vysvětlili, jak v přírodě funguje koloběh vody i jaký význam má voda pro život na planetě Zemi. Vodu v podobě deště nebo šumění mořských vln si pak poslechli a následně i zkusili napodobit prostřednictvím netradičních hudebních nástrojů – dešťové hole a bubínku zv. oceán. Při závěrečné relaxaci pak odpočívali při tónech symfonické básně B. Smetany „Vltava“.

            Mgr. Věra Velísková

        • Daltonská výuka – Masopust ve III.A
          • Daltonská výuka – Masopust ve III.A

          • Ve čtvrtek 15. února proběhl ve III.A v rámci daltonské výuky vzdělávací blok zaměřený na tradice a zvyky masopustu. Pro žáky bylo ve škole připraveno pět zajímavých aktivit, ve kterých si mohli ověřit své čtenářské, jazykové, matematické i tvořivé dovednosti související s vybraným tématem. Prostřednictvím úvodního videa a motivační křížovky se seznámili s významem tohoto svátku, jeho zvyky i s typickými masopustními maskami. Průvod maškar pak ztvárnili i v poslední výtvarné aktivitě, po které následovalo vzájemné sdílení a společně vytvořená výstavka namalovaných obrázků. V tento den mohly děti přijít do školy oblečeny v maskách, což ještě umocnilo jejich radost při učení.

            Mgr. Věra Velísková

             

        • Unie Kompas – program pro žáky
          • Unie Kompas – program pro žáky

          • Ve čtvrtek 25. ledna se žáci III.A zúčastnili dopoledního zážitkového programu zaměřeného na posílení vztahů mezi dětmi v třídním kolektivu. Všechny aktivity byly pro žáky motivující a zajímavé. Děti podněcovaly k vzájemné komunikaci a spolupráci, směřovaly je k uvědomování si jedinečnosti každého z nás i k potřebě vzájemné tolerance. Po každé aktivitě byl žákům dáván prostor pro vyjádření osobních pocitů i vlastního názoru. Dětmi byl celý program velmi kladně hodnocen.

            Velké poděkování za přípravu všech aktivit i vedení celého programu patří p. Martinu Stavjaníkovi z Unie Kompas.

            Mgr. Věra Velísková

        • Barevný masopustní týden v prvních a druhých třídách
          • Barevný masopustní týden v prvních a druhých třídách

          • V týdnu od 12. do 16. února chodili prvňáčci a druháčci sladěni každý den do jedné barvy. Podpořily je v tom i jejich paní učitelky.

            V pondělí ve škole kralovala modrá. V úterý ovládla třídy barva bílá a černá.

            Ve středu na sv. Valentýna se všichni zbarvili do červena.

            Čtvrtek byl však nejvydařenější - karnevalový. Chodilo se celý den ve veselých maskách, povídalo se o masopustu a děti plnily úkoly. Druháci dokonce připravili občerstvení ve formě jednohubek na odpolední masopustní hodování v karnevalové družině.

            Poslední den v pátek dostala příležitost zelená a žlutá.

            Kromě oblečení se zpívaly také písničky - vzpomněli jsme si na Holku modrookou, Travičku zelenou, Červený šátečku, Černé oči jděte spát….

            Moc se nám celý barevný týden líbil, děkujeme rodičům za podporu v barevném oblékání … a za rok zase něco vymyslíme.

            Mgr. Jana Svozilová

        • Moderní starověk
          • Moderní starověk

          • … není to paradox? Není, to jsme jen propojili výuku dějepisu s výukou robotiky. Dnešní hodinu si žáci velmi užili, protože výuku dějepisu s tématem Starověká Mezopotámie si propojili s výukou robotiky a používáním bluebotů (malí roboti, které lze programovat).

            Mgr. et. Mgr. Jana Vandová

        • Výroba vlastní pomazánky (popis pracovního postupu)
          • Výroba vlastní pomazánky (popis pracovního postupu)

          • Žáci třídy IV. si tento týden vyzkoušeli v hodinách PČ výrobu vlastní pomazánky. Pracovali ve skupinách a přestože je ve třídě většina chlapců, úkolu se zhostili s nadšením. Pomazánky se podařily a žákům chutnaly. Těžší úkol na ně čekal v hodině českého jazyka, kde v rámci slohu měli popsat tuto činnost. Možná právě proto, že byli žáci plni dojmů, splnili i tento úkol. Navíc mají zapsány recepty, které mohou kdykoliv znovu vyzkoušet.

            Mgr. Libuše Přílučíková

        • TURNAJ - FUTSAL 1. 2. 2024
          • TURNAJ - FUTSAL 1. 2. 2024

          • Nové pololetí jsme netradičně začali turnajem ve futsale a nápad to byl vskutku báječný. Turnaje se zúčastnili žáci druhého stupně ve dvou kategoriích. První kategorií mladších žáků byli žáci 6. a 7. ročníku, druhou kategorií starších žáků, pak žáci 8. a 9. ročníku. Turnaj probíhal ve dvou blocích, starší žáci soupeřili od 1. do 3. vyučovací hodiny, mladší žáci pak od 4. do 6. vyučovací hodiny. Ač jsme se poprvé pustili do organizace futsalového turnaje hned jsme zjistili, že sportovní disciplínu, jsme vybrali správně. Zájem byl obrovský, v mnoha třídách se chtělo účastnit mnohem více hráčů, než bylo bohužel možné. 

            Soutěžní týmy byly složeny ze 4 hráčů + 1 brankaře, pravidla byla neúprosná, v každém týmu musela být na hřišti vždy přítomna dvě děvčata. Musíme moc pochválit všechny hráče nejen za úžasné výkony a maximální nasazení, ale také za velmi pěknou férovou hru a perfektní dodržování pravidel. 

            Každá hra má svá pravidla, tudíž rozhodčí nemohli v žádném případě chybět!!!  Tito muži zákona byli vždy připraveni a vyzbrojeni kartami, které se nebáli použít při jakémkoliv nedovoleném zákroku 🙂. (rozhodčí: Ondřej Pospíšil, Lukáš Pšenka, Michal Mamula, Oldřich Bár). Protože náš turnaj byl na vysoké úrovni, nemohla chybět ani sportovní moderátorská dvojice: Filip Salčík a Lukáš Zahradník. Tito chlapci by po čtvrtečním výkonu mohli hledat bez problému místo v televizi, jejich nadšení bylo velmi nakažlivé a troufám si říct, že dokázali strhnout i davy fanoušků. 

            Konečné pořadí jednotlivých týmů jsme chtěli určit dle výsledků proher, remíz a výher. To jsme ovšem netušili, že nám některé třídy připraví další adrenalinový zážitek v podobě nerozhodného skóre!!! 

            Ve starších žácích třída 8. A a 9. A museli ještě jednou proti sobě nastoupit a rozhodnout o umístění na 2. a 3. místě prostřednictvím 5 penalt. Těžký a nevraživý boj propukl při pískotu píšťalky, dohromady jsme mohli vidět 3 proměněné penalty, ze třídy 8. A proměnil penaltu Marián Matta, ve třídě 9. A byli úspěšní žáci Michal Mamula a Veronika Novotná (z této penalty, mám obzvlášť radost 🙂) O vítězi v kategorii starších žáků nebylo pochyb, tato vítězná sestava hrála v nejmenším počtu hráčů, ale jejich výkon a výsledky některých hráčů byly bezkonkurenční, vítězná třída 9. B si opravdu zasloužila bouřlivý potlesk. Z tohoto týmu jsme také ocenili nejlepšího střelce starších žáků, kterým se nestal nikdo jiný než Ondřej Pospíšil, který zároveň několikrát s přehledem zvládl i roli rozhodčího.

            V mladších žácích nebyl vítěz jistý po celou dobu turnaje. Výkony jednotlivých týmů, na prvních třech místech, byly velmi vyrovnané. Třída 6. A, ač nejmladší na škole, vybojovala krásné třetí místo, z této třídy máme také nejlepšího brankaře, kterým se stal Jakub Kratochvíl.  Skóre na prvním a druhém místě bylo opět nerozhodné a bylo jasné, že třída 7. A a 7. C budou bojovat o umístění v penaltovém rozstřelu. Po celou dobu by se napětí v tělocvičně dalo krájet, všichni sledovali upřeně jednotlivé hráče a čekali na vytouženou penaltu. Ze všech hráčů byla proměněná jediná penalta, tu zasadil do branky Tomáš Hynčica a bylo rozhodnuto o prvenství třídy 7. C. 

            Všem zúčastněným moc děkuji za úžasnou atmosféru a skvělý zážitek a už teď se těším na další turnaje, které nás jistě čekají. Vám ostatním, žákům, kteří jste neměli tu možnost se tohoto dne zúčastnit a rodičům, kteří se chtějí podívat na své šikovné děti, alespoň malá ukázka našeho nadšení v galerii. 

            Starší žáci:

            1. místo: 9. B

            Chlapci: Ondřej Pospíšil, Vojtěch Novotný, Daniel Kmeťo

            Dívky: Daniela Jabůrková, Natálie Tomíčková

            Náhradníci: René Schwarz


            Mladší žáci: 

            1. místo: 7. C

            Chlapci: Rostislav Kraiev, Tomáš Hynčica, Patrik Vaculík

            Dívky: Tereza Pospíšilová, Soňa Stetsenko, Eliška Zatloukalová

            Náhradníci: Patrik Mučka, Alexandr Budík, Samuel Macháček


                                                                                                                                                          Mgr. Zuzana Hynčicová

        • Vodní cimbál
          • Vodní cimbál

          • Že se dá experimentovat s vodou si vyzkoušeli žáci třídy IV. B v hodině člověk a jeho svět. Stačilo jim k tomu 8 skleniček, lžička a voda. Pak už záleželo jen na jejich umu. Potřebovali dle návodu správně naplnit sklenice vodou. V další hodině hudební výchovy si potom vyzkoušeli, jak se které skupině vodní cimbál podařil. Pokud byl poměr vody ve sklenicích v pořádku, poznali žáci, jaké jednoduché lidové písně daná skupina zahrála. Jednotlivé tóny si navíc odlišili žáci barevně, takže to byla i hezká podívaná. Mohou tak překvapit malým koncertem doma rodiče, nebo prarodiče.

            Mgr. Libuše Přílučíková, tř. učitelka

        • Záhada ztraceného vysvědčení
          • Záhada ztraceného vysvědčení

          • S koncem 1. pololetí přichází tradiční okamžik rozdávání vysvědčení, ale letos jsme se rozhodli pro něco netradičního. V tomto školním roce jsme tuto významnou událost pojali trochu netradičně. Žáci 1. C a 3.C si museli svá vysvědčení vypátrat a to formou Únikové hry. Úniková hra přivedla žáky k postupnému řešení tří úkolů, přičemž každý z nich využíval jejich dosavadní znalosti z matematiky, českého jazyka, prvouky. Každý úkol představoval záhadné šifry a tajenky, které děti musely rozluštit, aby nakonec došly k samotnému závěru hry - nalezení svých vysvědčení.

            Mgr. Lucie Hradilová, Mgr. Monika Novosádová

                                                                                                                                              

        • Výprava za hravou logikou
          • Výprava za hravou logikou

          • Dne 29. ledna se žáci  I. C a III. C  vypravili na zajímavou exkurzi na 8. ročník putovního Festivalu IQ Play ve Zlíně. Tato výjimečná akce nabídla nejen zábavu, ale i příležitost k obohacení jejich vzdělání prostřednictvím chytrých her a hraček. Během návštěvy měli žáci možnost vyzkoušet širokou škálu vzdělávacích her, které nejen rozvíjely jejich logické myšlení, ale také podněcovaly kreativitu. Společně s učiteli prozkoumali hernu plnou deskových her od českých i zahraničních výrobců, a dokonce se ponořili do fascinujících hlavolamů. Organizátoři festivalu si dali záležet na tom, aby i nejmladší návštěvníci měli svůj podíl na zábavě. Pro obě třídy byly připraveny speciální logické skládačky a atrakce, které odpovídaly jejich věkové skupině. Celkově byla návštěva Festivalu IQ Play  nejen poučná, ale také plná radosti a vzrušení. Tato akce poskytla dětem možnost učit se novým věcem a zároveň si užívat společný čas s kamarády.

            Mgr. Monika Novosádová, Mgr. Lucie Hradilová

        • Školní kolekce oblečení
          • Školní kolekce oblečení

          • Vážení příznivci naší školy,

            rádi bychom vás upozornili, že máte poslední možnost objednat si kousky z naší volnočasové školní kolekce https://www.kraloveskoly.cz/zsmalenovicezlin/

            Eshop bude otevřen už jen do 30. 1. 2024. Poté už půjde objednané zboží do výroby a vy se můžete těšit na své oblečení či doplňky.

            Neváhejte proto, pokud si chcete pořídit tričko, mikinu, kšiltovku či jiný kousek s logem naší „jedenáctky“.

            Mgr. Gabriela Pippalová

        • Cesta do pravěku
          • Cesta do pravěku

          • Minulý pátek jsme navštívili muzeum, byli jsme na vzdělávacím programu o filmu Cesta do pravěku.

            Paní lektorka nás provázela a ukazovala nám různé loutky nebo 3D modely. Potom nám vyprávěla o Karlu Zemanovi a ukazovala nám, jak se film natáčel. Pak jsme se rozdělili do skupin. Nejprve jsme vystřihli dinosaury a připravili pozadí. Potom jsme začali fotit (animovat).

            Animování nás moc bavilo, chtěla bych si to vyzkoušet znova.

                                                                                                                           Karolína Brablcová, žákyně 4.A

            Mgr. Marie Oškerová

        • Přírodě na stopě
          • Přírodě na stopě

          • Žáci IV.C vyrazili do přírody, kde hledali stopy zvířat. Stopy zdokumentovali, identifikovali, živočichy zařadili do studenokrevných či teplokrevných, následně vytvořili dokument se základními informacemi.

            Mgr. Markéta Krotká

        • Kouzelník Waldini ve školní družině
          • Kouzelník Waldini ve školní družině

          • Ve čtvrtek 11.1.2024 navštívil naše družinky kouzelník Waldini. Hojné obecenstvo dětí se nemohlo dočkat až uvidí toto velkolepé představení. Kouzelník nejprve ukázal triky a kouzla s přemisťováním, mizením a opětovným objevením předmětů či zvířátek jako byl míček, padák, kruhy nebo šátky, ale i živý králík nebo holubice. Dokonce si vzal k sobě několik pomocníků z řad dětí, kteří se mohli účastnit jako asistenti a vyzkoušet si kouzlení na vlastní kůži se samotným kouzelníkem. Celé představení probíhalo ve velice pozitivních emocích překvapení, úžasu a zábavy. Kouzelník Waldini i děti byli úžasní a bylo vidět, že si všichni kouzelnické představení moc užili.  

            Mgr. Martin Červenka, Martina Poláková, DiS.

        • Příběhy našich sousedů
          • Příběhy našich sousedů

          • Stejně jako loni i letos se naše škola zapojila do projektu Příběhy našich sousedů. Jeho smyslem je zachytit vyprávění pamětníků formou audionahrávky nebo videonahrávky. V rolích dokumentátorů se ocitají žáci vyšších ročníků základních škol. Z naší školy se této velmi užitečné aktivity účastní Karel Matocha (z IX. C), Daniel Kunst, Vojtěch Pánek a Robert Večerka (všichni z IX.B) a Thea Oravtzová (ze VII. C). Společně s koordinátorkou společnosti Post Bellum, která projekt zaštiťuje, paní Jarmilou Barboříkovou už uskutečnili společné setkání ve škole, na kterém se dozvěděli spoustu zajímavých informací, např. jak vystavět příběh, jak klást otázky, jak pamětníka rozpovídat atd. K natáčení si vybrali paní Ernu Gronichovou, která se narodila za druhé světové války, nyní žije ve Zlíně-Malenovicích a jistě má dětem co říci. Natáčet budou už tuto sobotu. Pak žáky čeká zpracování materiálu a další činnosti. Držte jim palce!

                                                                                                                                                                Mgr. Aneta Ovesná