Novinky

  • /
          • Další literární úspěch

          • Ruku na srdce – český jazyk nepatří mezi nejoblíbenější předměty. Gramatika je obtížná a o pravopisu ani nemluvím. I přesto se najdou žáci, který svůj mateřský jazyk milují.

            Společnost pro literární tvorbu SIG vyhlašuje pravidelně literární soutěže pro širokou veřejnost. Téma pro letošní rok neslo poetický název V rozpuku. Úkol ovšem nebyl jednoduchý – složit báseň na výše uvedené téma.

            Konečné výsledky nás velmi potěšily, protože hned tři práce našich žáků se umístily na stupních vítězů. Ohodnocenými literáty jsou: Martina Hrbáčková (VIII. A), Kristýna Družbová (IX. A) a Prokop Schubert (IX. A).

            24. června se vydáme do Prahy na slavnostní vyhlášení výsledků celé soutěže, dáme Vám potom vědět, kdo si odnesl cenu nejvyšší.

             

            Mgr. Andrea Hobzová

          • Projekt "Tvoříme školu"

          •  Ve středu, 10.5. 2023, se naši dva zástupci ŽÁKOVSKÉHO PARLAMENTU, Robert Večerka a Vojta Pánek, zúčastnili setkání zástupců zlínských škol v rámci projektu "Tvoříme školu". Do tohoto projektu, který se konal na Magistrátu města Zlína, se naše škola zapojila již potřetí. První rok jsme v rámci třicetitisícové dotace pořídili pro žáky herní prvek "Vzdušný hokej" na II. stupni, tyč pro skok do výšky a lavičky na školní hřiště. Druhý rok jsme tuto dotaci použili na vyvýšené záhony a rostliny pro trvalkový záhon na školní zahradě. V letošním roce chceme v rámci poskytnuté dotace upravit venkovní prostor před recepcí školy v blízkosti naší přírodní zahrady. Tento prostor bude sloužit žákům k odpočinku i sportovnímu vyžití během přestávek. Tímto děkuji jmenovaným žákům za reprezentaci naší školy. 

        • PROJEKTOVÁ DOPOLEDNE NA UTB
          • PROJEKTOVÁ DOPOLEDNE NA UTB

          • V uplynulých třech týdnech se měli možnost žáci naší školy zúčastnit projektových dopolední na Univerzitě Tomáše Bati, která si pro ně připravili studenti 4.ročníku učitelství pro I.stupeň. Na výběr byla velmi zajímavá i aktuální témata, naši vyučující I.C, III.C, IV.A, IV.C, V.A a V.B si vybrali následující:

            SYMSLY

            ŽIVOT BEZ VODY

            FAKENEWS

            NÁVRAT DO MINULOSTI

            S KUFREM PO EVROPĚ

            SAFE INTERNET

            NAPŘÍČ SVĚTEM

            Žáci i vyučující ocenili, jak byla témata pečlivě, zajímavě i netradičně pojatá. Studenti byli přpraveni, žáci zaujati daným tématem. Jsme moc rádi za skvělou organizaci i možnost být součástí takové vzdělávací akce, která obohatila, zpestřila i doplnila naši školní výuku.

            Děkujeme a těšíme se na příští rok

             

            za vyučující i žáky Mgr. Pavlína Hrdlíková

             

        • Turnaj ve florbale
          • Turnaj ve florbale

          • Dne 27. a 28. dubna 2023 proběhl v naší škole turnaj ve florbalu pro žáky 6. až 9. tříd. Skvělá podpora spolužáků i výborné výkony týmů přispěly ke zdaru celé akce. Spolužačky ze třídy 7.A zhodnotily celou akci ve verších: "Fanouškovský kotel vřel, padlo hodně dobrých střel."  

                 Nabízíme několik fotek z celé akce. abyste alespoň jejich prostřednictvím nasáli tu pravou sportovní atmosféru. I když se rozdávaly diplomy, poháry i sladké ceny, žákům šlo především o to, aby si užili tuto sportovní událost. Ještě jednou blahopřejeme vítězným týmům a děkujeme všem za pomoc při přípravě celé akce.  

             

            Mgr. Iveta Frolková

          • Čvrťáci se vydali do doby Velké Moravy

          • Ve čtvrtek 4.5.2023 se žáci třídy 4.B zúčastnili vlastivědné exkurze v Muzeu Velké Moravy ve Starém Městě u Uherského Hradiště. Dětem byl za využití poutavého příběhu o Mojslavovi přiblížen život obyčejných lidí v období 8. a 9. století a rovněž si utřídily veškeré důležité informace z již probraného vlastivědného učiva. Zjistili jsme, že téměř za humny máme mnoho pokladů z oné doby a načerpali jsme také inspiraci k dalším výletům za archeologickými objevy.

             

            Mgr. Miluše Nožičková

             

             

          • Co všechno víme anebo nevíme o mozku ?

          • Na tuto otázku dostali žáci V. B spoustu odpovědí na přednášce, kterou pro ně připravila paní MUDr. Zuzana Juříková. Zjistili, že mozek je nejsložitějším a nejdokonalejším orgánem. Dozvěděli se, jak funguje a jaký byl jeho postupný vývoj. Žáci si mohli otestovat také svůj reflex. Formou testu si ověřovali, jak se dokážou soustředit a jakou mají vizuální paměť.  

            Závěrem celé přednášky na ně čekalo překvapení – dort ve tvaru mozku! Upekla ho paní MUDr. Juříková. Velmi si ceníme jejího přístupu a moc jí děkujeme, že si udělala čas a ještě více obohatila naše vědomosti o lidském těle.  

            Děkujeme Vám! J 

            Ing. Lenka Režňáková 

          • Beseda v Krajské knihovně a program v Muzeu JV Moravy ve Zlíně

          • Ve středu 26. dubna se žáci II.A a II.B zúčastnili zajímavé literární besedy s názvem Vědí draci o legraci, která se konala v Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně. Prostřednictvím poslechových ukázek i dalších tvořivých aktivit se děti seznámily s knižní tvorbou spisovatelky Daniely Krolupperové. Díky obsahu i tématům blízkým dětskému světu jsou knihy D. Krolupperové hojně vyhledávány zejména mladšími čtenáři. Příběhy O Bubáčkovi znali naši druháci i díky mimočítankové četbě a poslechovým aktivitám ve škole.  

            S ústní lidovou slovesností – hádankami, rozpočitadly, lidovými říkadly, tradičními pohádkami i dětskými hrami z Moravy se žáci setkali v rámci navazujícího vzdělávacího programu s názvem František Bartoš dětem, který se konal v Muzeu JV Moravy ve Zlíně. V rámci jednotlivých tematických bloků si děti vyprávěly o životě v minulosti, hledaly význam některých nářečních výrazů, soutěžily v hádankách, zahrály si loutkové divadlo – pohádku O koblížkovi a vyzkoušely si i některé tradiční dětské hry z dob našich prababiček a pradědečků.  

            Oba programy byly pro žáky zajímavé, zábavné a zároveň i přínosné z hlediska literární a jazykové výchovy.

            Mgr. Věra Velísková, Mgr. Martina Kolářová

          • Tělocvik na Vertikonu

          • Dne 26. 4. 2023 měli žáci V. B možnost navštívit lezecké centrum ve Zlíně. Vyzkoušeli si své možnosti pod vedením zdatných instruktorů. Lezením si posílili svaly na rukou i nohou a získali tak větší sebedůvěru. Stoupáním výše a výše překročili své vlastní hranice a překonali strach z výšek. Tělesnou výchovu si užili zase trošku jinak.  

            Ing. Lenka Režňáková

        • Geocaching – II.C,III.C,IV.C
          • Geocaching – II.C,III.C,IV.C

          • Geocaching je hra, jejímž cílem je nalézt pomocí geolokace skryté krabičky, jež jsou rozesety po celém světě. Jedná se o hru, která podněcuje k turistice, aktivnímu pohybu a poznávání nových míst. Nalézt samotnou cache není vždy pouze o nalezení konkrétního místa. Často tomu předchází vyluštění šifer, které odhalí přesné souřadnice finální cache.

            A přesně toto si v pátek 28.4. vyzkoušeli žáci ze tříd II.C, III.C a IV.C. Jejich trasa byla doplněna o odhady, měření, poznávání stromů či kódování. Pracovali s mapou a kompasem, seznámili se s aplikací na vyhledávání kešek, prokázali schopnost spolupráce a jistého důvtipu při řešení záludných úkolů. Vedlo se jim skvěle!

            Klára Balajková

        • Krajské kolo astronomické olympiády
          • Krajské kolo astronomické olympiády

          • V tomto školním roce se žáci z naší školy zapojili do Astronomické olympiády. Úspěšní řešitelé okresního kola se následně zúčastnili kola krajského, ve kterém samostatně řešili zadané úkoly např. z oblasti astronomie, dynamiky, kinematiky či optiky. I v krajském kole se jim velmi dařilo. Matěj Macharáček, ze třídy V.B, získal 1. místo! Dalšími soutěžícími, kteří se umístili, byli Veronika Bránková, VI.B, Nina Solařová, VI.A, Tereza Pospíšilová, VI.C, Daniel Kozárek, VIII.A, Anna Benešová, VII.A, Josef Svoboda, VI.C. 

            Výherci i všem zúčastněným gratulujeme! 

             

            Ing. Adéla Pešlová Hrubošová

          • Stříbrná Carmina bona

          • V sobotu 22. 4. 2023 se konala Krajská přehlídka dětských pěveckých sborů v Kroměříži.

            Od února se náš nejstarší pěvecký sbor pečlivě připravoval i na tuto akci. Porota ocenila dramaturgii programu, zařazení starších chlapců do vybraných písní. Vedle konkurenčních sborů, jež se běžně každoročně vydávají na cesty po Evropě, jsme obstáli. Získali jsme stříbrné pásmo. Velké poděkování patří korepetitorce paní učitelce Janě Tůmové, která každou skladbu velmi citlivě doprovodila. Ze všech sborů jsme byli jediní, jež jsme do programu zařadili i instrumentální doprovod z řad žáků. Byla to naše skvělá flétnistka Martina Hrbáčková. Úžasná sóla, také ozvěny – to vše jsme zvládli intonačně bez jediné chybičky.

            Děkuji paním učitelkám, které nás doprovodily a celou dobu povzbuzovaly – paní učitelce Bělíkové a Bartoníkové.

            Už teď se můžete těšit na to, až nás uslyšíte naživo.

            Nenechejte si tento zážitek ujít. Rozhodně nebudete litovat.

            Mgr. Dana Kozárková, sbormistryně

          • II.C už ví více o včelách

          • Dne 24.4. 2023 se žáci II.C zúčastnili výukového programu – „Vše o včelách“.  Program probíhal v malebném prostředí skanzenu Rochus v Uherském Hradišti, tzv. srdci Slovácka. Žáci se seznámili s životem včel, fungováním úlu jako společenství, vyzkoušeli si práci včelařů a nebyli ošizeni ani o možnost vytvoření vlastní svíčky z tekutého včelího vosku. Děti výukovým programem proletěly v roli včelek, přičemž si vyzkoušely různá včelí dobrodružství. 

             

            Klára Balajková

          • Naše školní zahrada se změnila

          • V rámci pracovních činností jsme dokončili výsadbu trvalkového žáhonu a ovocných keřů v rámci projektu "Tvoříme školu". K vyvýšeným záhonům přibylo několik desítek trvalek, o jejichž výsadbu se zasloužili žáci tříd VI. B, VI.C a VII.A. A nebyla to práce jednoduchá. Položit netkanou textilii, zasadit rostliny, zamulčovat povrch. Moc jim děkuji a těším se na další "zahradničení". Doufám, že získané dovednosti a znalosti využijí žáci i v budoucnu. Děkuji také třídám, které do vyvýšených záhonů vyseli zeleninu, o kterou budou pečovat v rámci pracovních činností.

             

            Mgr. Iveta Frolková

        • Našli jsme poklad - III.A
          • Našli jsme poklad - III.A

          • V pátek 14. dubna čekalo třídu III.A hledání pokladu. Jeli jsme vlakem do Muzea Kroměřížska, kde nás čekal vzdělávací program Poklady staré půdy. Na půdě muzea (schody jsme raději nepočítali) nás čekala přesně taková půda, jakou známe z domu naší babičky. Tajemná zákoutí, stará truhla, oblečení z minulých dob, zemědělské nářadí, knihy, zvířata (našli jsme netopýra, myšky – naštěstí ne živé, králíka), králičí noru, průchozí skříň. Jedno ze zákoutí bylo inspirováno knihami o Harry Potterovi, jiné příběhem o Malém princi (poznali byste podle lišky, růže či vrtule) či Letopisy Narnie. Na půdě jsme plnili úkoly, hledali v zákoutích „schované“ věci. Poté nás zaslouženě čekal sladký poklad schovaný ve zlaté truhle… Pokud si budete chtít zavzpomínat na babiččinu půdu (a na poklady, které jste na ní jako děti hledaly), jste zvaní do Muzea Kroměřížska, výstava je otevřena také pro veřejnost.

            Mgr. Marie Oškerová

            Mgr. Marie Oškerová

          • Hudební „workshop“

          • Ve čtvrtek 13. dubna se v hudebně naší školy od samého ráno zpívalo. Podělit o své zkušenosti s vedením pěveckého sboru se s námi přišla Mgr. Veronika Novosádová, Ph.D., která je sbormistryní Kantilény – sboru dětí a mládeže při Filharmonii Brno, kde vede nejmladší přípravku Magdalenka.  Paní sbormistryně pracovala se všemi sbory. Předala své cenné rady, postřehy nejen dětem, ale i nám, vyučujícím.

            Mgr. Klára Bartoníková

          • Jarní práce na zahradě

          • Jaro je v plném proudu a my si opět užíváme práce na zahradě! Žáci 4. ročníků se v hodinách pracovních činností obeznámili s tím, které rostliny se řadí mezi letničky, a poté si některé z nich vyseli. V průběhu své práce zjistili, jaké podmínky pro jejich růst a prospívání jsou vhodné a také, jak o ně pečovat. Nyní už se těší až jejich předpěstované rostlinky - kosmatce, lobelky a směs jarních kvítí - zazáří na školní zahradě. Získané zkušenosti využili také při setí zeleniny. Těšíme se na úrodu! 

             

            Ing. Adéla Pešlová Hrubošová