Novinky

  • /
        • Beseda se spisovatelkou M. Salajkovou
          • Beseda se spisovatelkou M. Salajkovou

          • Péťova neobyčejná dobrodružství – to je nové literární pokračování od známé zlínské autorky Miroslavy Salajkové. Tento příběh navazuje na úspěšnou knihu s názvem Báječná škola pana Scotta. O čem přesně tyto knihy vyprávějí? Miroslava Salajková prozrazuje, že obě knihy mají autobiografický charakter a vyprávějí skutečné příběhy. Báječná škola pana Scotta čerpá inspiraci z autorčina pobytu v Portugalsku, kde strávila s rodinou šest let. Hlavní postavy, šestiletý kluk Péťa a pan Scott, jsou vlastně zhmotněním autorky dnes už dospělého syna a jeho učitele na portugalské škole. Péťova neobyčejná dobrodružství přenáší hlavního hrdinu do věku devíti let a zavede čtenáře do exotického prostředí Azorských ostrovů. Je to jakýsi deník z pohledu dítěte, plný zajímavých dobrodružství. Jak reagují lidé, jejichž skutečné zážitky Miroslava Salajková popisuje? A jak vznikla spolupráce s ilustrátorkou Ivonou Knechtlovou, která obě knihy doplnila svými ilustracemi? To vše jsme se dozvěděli při besedě s Miroslavou Salajkovou v I. a III.C.

                                                                                                                   Mgr. Monika Novosádová, Mgr. Lucie Hradilová

        • 1. místo ve výtvarné soutěži
          • 1. místo ve výtvarné soutěži

          • U příležitosti Dne Frankofonie (20. března) pořádala Evropská sekce Gymnázia a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Zlín 3. ročník výtvarné soutěže, do které se zapojili také žáci 1. stupně naší školy. 

            Tématem byly Olympijské hry v Paříži 2024.

            Ve své kategorii vyhrála Adriana Hapalová z IV.C se svým výtvarným dílem, které si můžete prohlédnout v galerii.

            Adrianko, moc gratulujeme!

        • Zlatá a bronzová medaile v ŠACHU
          • Zlatá a bronzová medaile v ŠACHU

          • V sobotu 23. března 2024 se hrál v KD Boršicích GP Zlínského kraje 3. turnaj žáků v šachu. Naše družstvo reprezentovali žáci naší školy - šachového kroužku:

            Macharáček Jakub, Vintr Otakar, Kratochvíl Jakub, Meisl Ondřej, Křupka Vavřinec, Efimov Semion, Žák Radek a Pavlištík Sebastián.

            Soutěžilo se ve třech kategoriích.

            Nejmladší kategorii do 10 let vyhrál náš talent Jakub Macharáček - zlatá medaile.

            V kategorii do 12 let náš žák Otakar Vintr obsadil 3 místo - bronzová medaile,

            na krásném 7. místě skončil Jakub Kratochvíl.

             

            Všem vítězům moc gratulujeme!

        • Expozice času, Šternberk
          • Expozice času, Šternberk

          • Čas nikdy nezastavíš… pod pokličku času nahlédli žáci III.C a IV.C v technickém muzeu ve Šternberku. Expozice času se nám představila od vesmírného času - k atomovým hodinám - až po nejmodernější metody měření času. Žáci se dozvěděli o rozdílnosti kalendářů a času v různých kulturách, různých dobách, byl jim popsán vývoj nejstarších hodin a principy měření času. Viděli hodiny mechanické i elektrické.

            V rámci exkurze s časem pracovali hravou formou, hledali rozházené součástky k hodinám po celém muzeu, poslechli si zvukové ukázky, využívali interaktivní prvky, prakticky čas porovnávali.

            Děkujeme muzeu a paní průvodkyni!

            Mgr. Markéta Krotká, Mgr. Monika Novosádová

        • Výprava na hrad Šternberk
          • Výprava na hrad Šternberk

          • Třídy III.C a IV.C se vypravily za historií, konkrétně na malebný hrad Šternberk. Toto původně obranné středověké sídlo žáky seznámilo s rodem Šternberků a Lichtenštejnů, po celou dobu pozorovali bohatou výzdobou od gotiky až po secesi, prozkoumali rytířskou zbroj, nahlédli na středověký záchod - prevét, zasedli do lavic kaple či zrekonstruované lichtenštejnské kuchyně.

            Mgr. Markéta Krotká, Mgr. Monika Novosádová 

        • Rodiče v III.C se zapojili do programu „Celé Česko čte dětem“
          • Rodiče v III.C se zapojili do programu „Celé Česko čte dětem“

          • V III.C naší školy začíná být čtení vítanou a očekávanou součástí dne. Ale tentokrát se do aktivity zapojují nejen samotní žáci a paní učitelka, ale i jejich rodiče, díky programu "Celé Česko čte dětem". Každý týden se rodiče jednoho z dětí dobrovolně přihlásili k přečtení knihy nebo vyprávění příběhu třídě. Tato aktivita nejen povzbuzuje děti k četbě, ale také ukazuje, že čtení je zábavná a inspirativní činnost, kterou můžou sdílet s ostatními. Kromě samotného čtení přinášejí rodiče do třídy i své osobní příběhy a zkušenosti, což posiluje vztahy mezi rodiči a dětmi a vytváří prostředí podpory a porozumění. Děti se také učí důležitým dovednostem, jako je naslouchání, koncentrace a vyjadřování názoru na přečtené texty. Rodiče se tak stávají aktivními účastníky ve vzdělávání svých dětí, což má dlouhodobé pozitivní dopady na jejich rozvoj.

            Mgr. Monika Novosádová

          • Výtvarná výchova s pomocí techniky

          • Žáci 9. ročníku si vyzkoušeli ve výtvarné výchově kreslit s pomocí mobilních aplikací „Painter Eye“ nebo „AR Drawing Paint &Sketch“. Vybírat mohli z mnoha šablon dle svého vkusu. Zjistili také, že malování není tak jednoduché, jak se zdá. Člověk musí při práci využít především svou trpělivost a soustředěnost. Jak se žákům tento úkol povedl? Posuďte sami…. 

            Mgr. Kristýna Šimková

        • Návštěva na farmě
          • Návštěva na farmě

          • V tomto týdnu jsme si s dětmi I. a V. oddělení vyšli na vycházku jarní přírodou na rodinnou farmu U mlýna a to díky milému pozvání rodiny Tomíčkovy. Čekala na nás chundelatá jehňátka, která jsme si mohli pohladit i nakrmit tvrdým pečivem a rozčepýřená kachňata, z jejichž roztomilosti se všechny děti rozplývaly. A protože jsme byli ve starém mlýně, mohly si děti vyzkoušet i mletí obilí na starém ručním mlýnku. Na rozloučenou jsme se ještě zaskočili podívat na místní pracovité včelky, jejich úly hučely pilnou prací. Jejím výsledkem bude mimo jiné zásluhy sladký med, od kterého jsme dostali od štědrých majitelů celou sklenici na ochutnání do družinky.

            Cestou zpět do školy jsme se přesvědčili, že jaro již konečně propuklo v celé své kráse a děti se tak mohly dozvědět přímo od p. vychovatelek, jak se která bylinka a kytička jmenuje, případně i jestli se dá jíst, nebo se jí mají raději vyhnout. Své zážitky a nové poznatky poté děti nakreslily na krásné obrázky, jenž nám budou, stejně jako prosluněné fotografie z výletu, projasňovat den.

            Poláková Martina, DiS., MgA. Hoková Zuzana 

        • Mezinárodní den matematiky v naší škole
          • Mezinárodní den matematiky v naší škole

          • 14. 3. se po celém světě slaví Mezinárodní den π. Toto číslo se točí kolem lidstva po tisíciletí. Bez jeho znalosti bychom nedokázali roztočit kola automobilů ani vyprojektovat oblouk mostu. Pí známe také jako Ludolfovo číslo, jeho přibližná hodnota je 3,14, a protože ve Spojených státech se v datu píše nejdříve číslo měsíce a poté dne, slaví se den π 14. 3. Shodou okolností toto datum také připadá na výročí narození matematika a fyzika Alberta Einsteina.

            Využili jsme tak jedinečnou příležitost představit žákům matematiku jako zábavnou disciplínu. V 9. třídě jsme se pokusili sami odvodit hodnotu čísla π měřením délky kružnice a zopakovali si využití tohoto čísla ve výpočtech. Ve skupinkách jsme také otvírali zámečky zadáním správných kódů. Ty jsme získali výpočtem příkladů s využitím Pythagorovy věty. Užili jsme si tak dvě netradiční hodiny, kdy nás matematika spojovala.

            A ještě jedna možnost, jak oslavit tento den. Upečte dort, koláč či zákusek s matematickým motivem. Výslovnost řeckého písmene pí se totiž v angličtině podobá výslovnosti slova pie (koláč), a proto je pečení koláčků v tento den již tradicí. Svůj výrobek vyfoťte a foto zašlete do 25. 3. na pippalova@zsmalenovice.cz. Samozřejmě můžete svůj výtvor i přinést do školy (nejlépe do hodiny matematiky), podělit se se svou třídou a oslavit tak společně tento matematický den.

            Mgr. Gabriela Pippalová

        • Výuka fyziky v 8. ročníku
          • Výuka fyziky v 8. ročníku

          • Do experimentování s elektronickými stavebnicemi se pouštějí s nadšením chlapci i děvčata. A je potěšením vidět to nadšení, když sestaví funkční elektrický obvod.

            Irena Bělíková

        • Technické služby ZLÍN
          • Technické služby ZLÍN

          • Zavzpomínáme ještě na nejchladnější dny tohoto roku a exkurzi 5. A a 5. B na třídicí linku slovy Patrika z 5. A:

            Výlet na TS Zlín

            Jednoho krásného zimního dne jsme jeli na školní výlet do ZS Zlín Louky. Měli jsme sraz u školy, odkud jsme pak všichni šli společně na zastávku na trolejbus. Trolejbusem jsme jeli směrem do Louk a odtud ještě kousek pěšky do cíle TS Zlín. Tam nás už čekal pán, který nás prováděl po halách a vysvětloval různé věci. Pán nám říkal, že když přijede popelářský vůz, musí se zvážit, kolik dovezl odpadu, a když něco odváží, musí se zvážit také. Vše se pak zapíše a propočítá. Měli tam jenom 2 popelářská auta, jelikož všechna ostatní byla v provozu. Měli tam i auta na odklízení sněhu a solení. Pán nám vyprávěl o svozu odpadů, že některá popelářská auta berou jenom sklo, jiná zase smíšený odpad nebo papír a plast. Z plastů dělá stroj kostky, které se pak odváží pryč. Byla tam také velká radlice, která nabírala smíšený odpad do kontejneru. Lidé, kteří stáli u pásu, odpad třídili, každý měl na starost svoji část a házeli ho do beden. Třídili papír, sáčky, pet láhve a jiné. Pán nám vyprávěl ještě o skle, bývá světlé i tmavé sklo. Mají na to sklo vyhrazené místo. I přes velkou zimu, kterou tam měli, se nám výlet líbil a dozvěděl jsem se spoustu věcí. Některé věci jsme věděli a některé ne.

            Závěrem nejsilnější dojmy v obou třídách? Byla hrozná zima a byl tam strašný smrad. Inu i takovou

        • Pomazánková párty v 8.B
          • Pomazánková párty v 8.B

          • Žáci třídy 8. B se v hodinách pracovních činností pustili s nadšením do přípravy pomazánek. Výborné suroviny, vzájemná spolupráce a obrovské odhodlání stály za ten lahodný výsledek, který si žáci dopřáli na závěr za odměnu. Postup práce zvládli také průběžně dokumentovat. Fotografie a krátká videa využijí při práci v hodinách informatiky.

            Ing.  Adéla Hrubošová Pešlová

        • Moderní svět práce
          • Moderní svět práce

          • Žáci 9.trid dnes měli možnost diskutovat a dozvídat se o současných potřebách moderního světa práce,  úspěšných firem. Hostem byl Ing. Lukáš Trčka, Ph.D., jednatel z Technického a inovačního centra Zlín. Přiblížil studentům mimo jiné i akce a příklady ze zlínského podnikatelského inkubátoru. Zážitek!

                                                                                                                                     PaedDr.  Ph.D. Zdeňka Jančíková

        • Exkurze žáků 8. ročníku
          • Exkurze žáků 8. ročníku

          • Žáci VIII.A a VIII.B už nyní přemýšlejí o svém budoucím povolání. Minulý pátek se vydali do Vizovic, kde navštívili firmu KOMA Modular a seznámili se s jejich výrobou modulárních staveb. Poté si prohlédli Střední školu oděvní a služeb a poznali obory, které se zde vyučují (kadeřnické, kosmetické, krejčovské a fotografické služby).

          • Žáci V.A v SKM Zlín

          • Na dobrém klimatu tříd pracujeme neustále, tento týden i mimo školu. Dnes strávili žáci 5.A dopoledne v Salesiánském klubu mládeže ve Zlíně. Připravený program byl zaměřený na spolupráci, komunikaci, respekt a vzájemnou důvěru.

            Mgr. Anna Pippalová

        • Prezentiáda
          • Prezentiáda

          • Dne 29. 2. 2024 se na naší škole uskutečnila soutěž Prezentiáda, ve které žáci 5. až 9. tříd představili jednotlivě či ve skupinách své prezentace a předvedli své komunikační dovednosti. Témata prezentací byla rozmanitá. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavostí o rybaření, o cestování, ze života živočichů, ze života za 1. světové války, z oblasti sportu či umělé inteligence.

            Umístění žáků bylo následující:

            Kategorie 4. – 5. ročník

            1. místo – Vadim Synek, V.C

            2. místo – Eliška Vidlářová, V.B

            3. místo – Šimon Remeš, V.B

             

            Kategorie 6. – 9. Ročník

            1. místo - Ondřej Pospíšil, Robert Večerka, IX.B
            2. místo – Filip Salčík, Michal Mamula, IX.A
            3. místo – Monika Picková, Veronika Novotná, IX.A

            Všem žákům děkujeme za účast v soutěži a vítězům blahopřejeme!

            Ing. Adéla Hrubošová Pešlová